


PLANNING COMMISSION MINUTES

DATE: January 13, 2014
TIME: 4:30 p.m.
PRESENT: Chairperson Porter, Commissioners Boettcher, Buelow,

Davis, M. Olson, and Hahn
ABSENT: Commissioners Ballard, L. Olson, and English

STAFF PRESENT: Assistant City Planner, Carlos Espinosa

The meeting was called to order at 4:30 p.m. by Chairperson Porter.

Approval of Minutes — December 9, 2013

The minutes for December 9, 2013 were approved without changes upon motion by
Commissioner Davis and second by Commissioner Hahn.

Election of Officers

Chairperson Porter stated that he and Commissioner Davis had spoken with
Commissioners about a new slate of officers for 2014. Mr. Porter stated that a few
Commissioners expressed the need to gain more experience on the Commission before
assuming the role of Chairperson. As a result, Mr. Porter agreed to serve as Chair for
one more year. Mr. Porter also stated that Commissioner Hahn had agreed to serve as

Vice-Chair.

There being no further comments or questions from Commissioners, Mr. Porter called
for a vote. The aforementioned slate of officers for 2014 was approved unanimously.

Commission Bylaws

Mr. Porter stated that Planning Commission bylaws call for a review of the rules on an
annual basis.

Commissioner Boettcher asked if the Commission could establish a time lime for non-
public hearing meetings. Mr. Espinosa responded that he could check with the City
Attorney on the question.

Mr. Porter asked if Section 3.2 detailing hearing procedures could be modified to allow
the Commission to ask questions of experts in the audience after a public hearing has
been closed. Mr. Porter explained that the current wording of the bylaws indicates the
public hearing would have to be reopened for Commissioners to ask questions. Mr.
Espinosa responded that he could ask the City Attorney about this request as well and
bring the response to next Commission meeting.
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Other Business

Commissioner Davis asked about what the City is doing in response to the recent fatal
accident along Riverview Drive. Mr. Espinosa responded that he’d talk to the City
Engineer and bring a status update to the next Commission meeting.

Commissioner Davis also asked about the status of amending the City Code to address
the regulations which allow parking up to 300 feet away from buildings. Mr. Espinosa
stated that City Planner Mark Moeller is currently working on an agenda item for the
Commission.

Adjournment

There being no further business to come before the Commission, the meeting was
adjourned at 4:50 p.m.

Carlos Espinosa
Assistant City Planner




PLANNING COMMISSION

AGENDA ITEM: 3. Discussion — Proposed Floodplain Management Ordinance
Amendments

PREPARED BY: Mark Moeller

DATE: January 27, 2014

During the past several months, staff has been working with representatives of the MN
DNR to update the City’s Floodplain Management Ordinance. Although originally
adopted in the early 70s, the ordinance has been updated on a humber of occasions. In
summary, the current effort will result in the adoption of several flood maps, needed to
ensure total map coverage of the City, and to bring ordinance text in line with Federal
Emergency Management Agency (FEMA) and state model ordinance
standards/language. For Commission reference, a copy of the current ordinance,
showing proposed amendments, is attached. Generally, this information is being
presented to you on an informational basis at this time. Following Monday’s meeting,
additional corrections will be made and a final draft ordinance will be prepared. This will
be followed by both Commission and Council hearings/actions.

Pursuant to MN Statutes 103F, state water resource management provisions mandate
the city's adoption, administration, and enforcement of a floodplain management
ordinance. Through this document, floodplain areas of the City are identified and
methods of managing these areas are presented. A properly prepared and approved
ordinance also paves the way for citizens to obtain Federal Flood Insurance, when the

need exists.

Attachment
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being in compliance with the general design standards of the State
Building Code and, specifically, that all electrical, heating, ventilation,
plumbing and air conditioning equipment and other service facilities must
be at or above the Regulatory Flood Protection Elevation or be designed
to prevent flood water from entering or accumulating within these
components during times of flooding.

(bb) Specific Standards for Above-grade, Enclosed Areas - Above-grade, fully
enclosed areas such as crawl spaces or tuck under garages must be
designed to internally flood and the design plans must stipulate: 1) The
minimum area of openings in the walls where internal flooding is to be
used as a flood-proofing technique. When openings are placed in a
structure's walls to provide for entry of flood waters to equalize
pressures, the bottom of all openings shall be no higher than one-foot
above grade. Openings may be equipped with screens, louvers, vaives,
or other coverings or devices provided that they permit the automatic
entry and exit of flood waters; 2) that the enclosed area will be designed
of flood resistant materials in accordance with the FP-3 or FP-4
classifications in the State Building Code and shall be used solely for
building access, parking of vehicles or storage.

Basements, as defined by Section 43.67(h) of this ordinance, shall be subject to
the following:

(aa Residential basement construction shall not be allowed below the
\ s .
Regulatory Flood Protection Elevation.

(bb) Non-residential basements may be allowed below the Regulatory Flood
Protection Elevation provided the basement is structurally dry
flood-proofed in accordance with Section 43.70(d)(3) of this ordinance.

Al areas of non-residential structures including basements to be placed below
the Regulatory Flood Protection Elevation shall be flood-proofed in accordance
with the structurally dry floodproofing classifications in the State Building Code.
Structurally dry flood-proofing must meet the FP-1 or FP-2 flood-proofing
classification in the State Building Code and this shall require making the
structure watertight with the walls substantially impermeable to the passage of
water and with structural components having the capability of resisting
hydrostatic and hydredynamic foads and the effects of buoyancy. Structures
flood-proofed to the FP-3 or FP-4 classification shall not be permitted.

When at any one time more than 1,000 cubic yards of fill or other similar material
is located on a parcel for such activities as on-site storage, landscaping, sand
and gravel operations, landfills, roads, dredge spoil disposal or construction of
flood control works, an erosion/ sedimentation control plan must be submitted
unless the community is enforcing a state approved shoreland management
ordinance. Inthe absence of a state approved shoreland ordinance, the plan
must clearly specify methods to be used to stabilize the fill on site for a flood
event at a minimum of the 100-year or regional flood event. The plan must be
prepared and certified by a registered professional engineer or other qualified
individual acceptable to the governing body. The plan may incorporate
alternative procedures for removal of the material from the flood plain if adequate
flood warning time exists.

Storage of Materials and Equipment.








































